2 nejlepší metody, jak nakrájet meloun. Inspirujte se!

Vodní meloun je zelenina, kterou miluje snad úplně každý. Zpříjemnit si letní večery sklenkou vína a kouskem melounu, to se nikdy neomrzí. Díky své velikosti navíc jediný meloun hravě zastane občerstvení pro větší skupinu lidí. Je lehce stravitelný, vzhledem k vysokému obsahu vody zcela dietní, a navíc mimořádně vhodný pro ozdobu různých jiných pokrmů nebo skleniček s aperitivem.

Umění krájení

Meloun tak má snad jen jedinou nevýhodu: obtížně se s ním manipuluje. Při krájení melounu obvykle počítáme s tím, že šťáva poteče úplně všude, nůž bude klouzat a nakonec zbyde v kuchyni lepivá spoušť lákající hmyz. Nebo ne?              

Ve skutečnosti je krájení melounu nemusí být kdovíjak složité. Stačí znát pár základní triků, jak s tímhle sladkým červeným obrem poradit. Nejoblíbenější jsou dva způsoby: vytvořit z melounu kostičky, které snadno napíchneme na vidličku, anebo zvolit případně rafinované proužky vhodné i do ruky. Na rozdíl od „trojúhelníčků“, se kterými se rovněž často setkáváme, jsou oba tyto způsob daleko praktičtější – především z hlediska čistoty.

2 nejlepší metody, jak nakrájet meloun. Inspirujte se!

Kostičky snadno a rychle

Začněte tím, že meloun překrojíte na polovinu a obě tyto poloviny znovu na polovinu – výsledkem tedy budou čtyři čtvrtiny.              

Dužiny každé čtvrtiny rozkrájejte svislými řezy tak, aby vznikly proužky (šířku zvolte podle toho, jak velké chcete mít výsledné kostičky).       

Pod úhlem 45° (tedy mírně našikmo) pokračujte nyní krájením ve směru kolmém na již provedené řezy. Nůž směřuje do středu melounu. Postupujte nejprve z jedné strany a poté z druhé. Na melounu jsou nyní již patrné jednotlivé kostičky.               

Závěrečný řez veďte podélně tak, abyste se nožem co možná nejvíc přiblížili zelené slupce (jako byste se snažili jedním pohybem nože všechnu dužinu podebrat).       

Na závěr kostičky vyklepněte ze slupky. Je hotovo!

Melounové proužky

Elegantní způsob, jak rychle vytvořit malé porce melounu, jsou tzv. melounové proužky. Při tomto způsobu krájíme meloun v podstatě jako cibuli. Výsledkem budou jakési „sloupečky“ červené dužiny, zakončené kůrou, za kterou lze jednotlivé kousky pohodlně uchopit a při konzumaci se neumazat. Melounové proužky jsou z tohoto hlediska daleko vhodnější než klasické trojúhelníčky, neboť se dají pohodlně ukusovat a vejdou se akorát do pusy, takže šťáva neteče všude kolem.               

Jak na to?       
Opět začneme rozpůlením melounu. Nepokrčujeme však dalším dělením, ale rovnou celou polovinu otočíme dužinou dolů a položíme ji takto na prkénko. A můžeme začít krájet: vedeme řezy nejprve v jednom směru (ve vzdálenosti asi jednoho až dvou centimetrů od sebe), následně ve směru kolmém. Na zelené slupce tak vznikne mřížka. Jednotlivé kousky potom vytáhneme za kůru a můžeme rovnou konzumovat, případně servírovat. Dobrou šťavnatou chuť!

Zdroj: RoyaltyLine.cz

 


Hubnutí a diety

Nadváha je začítek obezity! Myslete proto za včas na svoji štíhlou linii.