Úvod | Blog | Půjčky na podnikání – riziko nebo výhra?

Půjčky na podnikání – riziko nebo výhra?

Téměř každý podnikatel se setkal za dobu své existence v tomto oboru se situací, kdy bylo potřeba zafinancovat do své firmy obnosem, který však momentálně neměl k dispozici. Takových stavů může během jeho éry nastat hned několik typů a bohužel ne vždy se samotným podnikajícím osobám podaří tuto situaci co nejlépe a nejefektivněji vyřešit. Může jít například o samotný rozjezd nové firmy, nákup materiálu či investičních potřeb.

Zejména v prvním jmenovaném příkladu se jedná o dost svízelnou situaci. Málokdo má totiž to štěstí, že má buď sám dostatek finančních prostředků nebo rodinu či kamarády, kteří by mu s rozvojem nové firmy mohli okamžitě pomoci. Co se týká samotné půjčky na podnikání v tomto konkrétním příkladu, není nabídka na našem trhu navíc zcela příznivá. Většina bank totiž vyžaduje minimální roční provoz firmy a taktéž minimálně jedno podané daňové přiznání. Existují však i takové banky, které svým klientům vyjdou vstříc i v těchto případech, jenom na našem trhu není taková nabídka, jak by si začínající podnikatelé sami představovali. To, že půjčovat si u neuvěřených zdrojů a s neadekvátními podmínkami a úroky je naprosté tabu, netřeba zmiňovat. Jedině tak se totiž z pomyslného rizika může stát pro naši firmu opravdová výhra. Je také potřeba doložit, že naše podnikání prosperuje, firma není v insolvenci a máme zkrátka vše v náležitém pořádku.

Půjčky na podnikání jako takové lze potom rozdělit do tří základních skupin. Je samozřejmě možné, že v každé bance je mohou mít pojmenovány trošku jinak, nicméně jejich myšlenka je vždy velmi podobná, ne li stejná. První z nich je kontokorentní úvěr. Ten je v podstatě takovým nejznámějším zástupcem, protože funguje stejně jako na běžném účtu, avšak s vyššími financemi, většinou do 1 milionu korun. Bývá sjednán jako krátkodobý. To znamená, že v mínusu na něm bychom neměli být více než rok. Užívá se zejména tam, kde nesouhlasí příjmy a výdaje financí. Například tehdy, kdy potřebuje firma nakoupit zboží a momentálně na něj nemá dostatečný obnos, ale až zboží prodá, vše na svém účtu bez problému dorovná. Dalším zástupcem je provozní úvěr. Ten slouží, jak již samotný název napovídá k nákupu provozních potřeb neboli investičního majetku, nikoliv však celků. Získává se jako krátko, středně i dlouhodobý a navíc si s bankou můžete smluvit individuální podmínky podle Vašich potřeb, možností a přání. Posledním z nich je potom investiční úvěr. Ten je určený na rozdíl od provozního úvěru  k získání investičních celků v podobě hmotného i nehmotného majetku. Získat se dá opět na různou délku zejména podle toho, co konkrétně s ním potřebujeme financovat.


Tagy:





Povolené tagy: <b><i><br>Přidat komentář:


Komentáře (43)

Aktuality

Věděli jste, že...?

31. 01. 2014 Poptávkový formulář musí být opatřen všeobecnými obchodními podmínkami!

Pohlídejte si od 1.1.2014 nové obchodní podmínky!

01. 01. 2014 Nezapomeňte, že od 1.1.2014, díky novému občanskému zákoníku, musíte provést úpravu svých obchodních podmínek na e-shopu!